OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS

Lisa Madigan

ATTORNEY GENERAL

March 15, 2011

The Honorable Ronald Sandack
State Senator, 21% District

105E Capitol Building
Springfield, Illinois 62706

Dear Senator Sandack:

I have your letter inquiring, on behalf of the Village of Downers Grove (Village),
whether the Village's employees may tape and broadcast on the Village's public access channel:
(1) a candidates' forum organized by the League of Women Voters; and (2) candidates' spots
(short segments in which candidates speak on issues of interest to them), without violating the
State Officials and Employees Ethics Act (the Ethics Act) (5 ILCS 430/1-1 et seq. (West 2008))
and Downers Grove's ethics ordinance. Because of the nature of your inquiry, I do not believe
that the issuance of an official opinion of the Attorney General is appropriate. I will, however,
comment informally on the questions you have raised.

BACKGROUND

Your letter indicates that the Village operates its own public access channel
(DGTV 6). "Village employees operate DGTV 6 and are charged with taping and broadcasting
all programming that is aired [on the channel]. Village equipment is used for taping and Village
employees are compensated [by the Village] for time spent taping programs to be aired on DGTV
6." The League of Women Voters (the League) is organizing a candidates' forum. The forum
consists of questions posed to all candidates participating in the forum and allows for the
candidate's response to the posed questions. Your letter suggests that the League would like the
Village's employees to tape and later broadcast on DGTV 6 the candidates' forum. Village
employees would receive their regular compensation when engaged in such activities.

ANALYSIS

The Ethics Act regulates ethical conduct, political' activities, and the making and
acceptance of gifts by specified State officers and employees. Although the provisions of the
Ethics Act do not apply directly to officers and employees of units of local government, section
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70-5 of the Ethics Act (5 ILCS 430/70-5 (West 2008)) requires all "governmental entities," a
term defined to include units of local government (5 ILCS 430/1-5 (West 2009 Supp.), as
amended by Public Act 96-1533, effective March 4, 2011), such as villages (Ill. Const. 1970, art.
VII, §1), to adopt comparable ethics ordinances or resolutions. The ordinances or resolutions of
governmental entities, among other things, are to regulate, "in a manner no less restrictive than
Section 5-15 and Article 10 of" the Ethics Act, "the political activities of officers and employees
of the governmental entity[.]" 5 ILCS 430/70-5 (West 2008). You have not provided us with a
copy of the Village of Downers Grove's ethics ordinance. Therefore, our comments are limited
to the provisions of the Ethics Act.

Section 1-5 of the Ethics Act (5 ILCS 430/1-5 (West 2009 Supp.), as amended by
Public Act 96-1533, effective March 4, 2011) sets out those political activities that are prohibited
under the Act and provides, in pertinent part:

"Prohibited political activity" means:

(1) Preparing for, organizing, or participating in any
political meeting, political rally, political demonstration, or other
political event.

(12) Campaigning for any elective office or for or against
any referendum question.

As used in the Ethics Act, the term "political” refers to:

any activity in support of or in connection with any campaign for
elective office or any political organization, but does not include
activities (i) relating to the support or opposition of any executive,
legislative, or administrative action (as those terms are defined in
Section 2 of the Lobbyist Registration Act), (ii) relating to
collective bargaining, or (iii) that are otherwise in furtherance of
the person’s official State duties or governmental and public
service functions. (Emphasis added.) 5 ILCS 430/1-5 (West 2009
Supp.), as amended by Public Act 96-1533, effective March 4,
2011.
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In informal opinion No. I-07-043, issued August 2, 2007, we were asked the
analogous question of whether, under the Ethics Act and the Model Ethics Ordinance (the
Ordinance) prepared by the Attorney General's office as required by section 70-5 of the Ethics
Act, a governmental entity is prohibited from allowing the use of its property or facilities for
political functions. We reviewed the definitions of "political activity" and "prohibited political
activities" and then concluded:

The Ethics Act and the Ordinance do regulate political
activities of public officers and employees occurring on property
under control of the governmental entity that the public officer or
employee serves. Assuming, however, that a governmental entity
has the authority to permit its property to be used for political
functions!"! and applies content-neutral policies that do not favor
one candidate or political organization over another, the
Ordinance was not intended to prohibit a public officer or
employee from merely facilitating the use of such public property
for a political function, as long as the officer or employee does not
otherwise prepare for, organize, or actively participate in the
political event. If, however, a public officer or employee, while on
compensated time or on public property, engages in organizing a
prohibited political activity or otherwise actively participates in a
political activity, for example, by giving an introduction or
endorsement of a candidate, then the officer's or employee's
conduct would violate the Ordinance. (Emphasis added.) Ill. Att'y
Gen. Inf. Op. No. I-07-043 at 4.

Based on the foregoing, Village employees who are simply performing the
technical aspects of taping television content and then broadcasting that content are not engaged
in prohibited political activity, as long as the Village is following content-neutral policies that do
not favor one candidate or organization over another and the employees are not providing
introductions of the candidates, asking the candidates questions, or endorsing particular
candidates or parties as part of the taping process. In this regard, I would note that this office has
informally taken the position that hosting candidates' forums and similar public service activities
is not a "prohibited political activity."

'See I11. Const. 1970, art. VII, §§7, 8 (counties and municipalities which are not home rule units,
townships, school districts, special districts, and units designated by law as units of local government have only those
powers granted to them by law).




The Honorable Ronald Sandack
March 15, 2011
Page 4

CONCLUSION

Village employees who tape and broadcast, on the village's own public access
channel, candidates' forums and candidates' spots do not violate the State Officials and
Employees Ethics Act, as long as the village follows content-neutral policies in allowing access
to its public access channel and television facilities and the employee is not providing
introductions of the candidates, asking questions of the candidates, or endorsing particular
candidates or parties as part of the taping and broadcasting process. Thus, when taping and
broadcasting television content in the foregoing circumstances, a village employee would simply
be acting "in furtherance of the person's official * * * duties or governmental and public service
functions" as contemplated by section 1-5 of the Ethics Act and would not be engaging in a
"political" activity.

This is not an official opinion of the Attorney General. If we may be of further
assistance, please advise.

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Bureau

LEP:an




